Error message

Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /var/www/vhosts/mylan.datacentersolutions.ro/sargenor.ro/includes/file.phar.inc).

Angajat(or) în lupta cu oboseala
Cu puțin ajutor de la Sargenor!

"Cred că aproximativ jumătate din ceea ce separă un antreprenor de succes de unul lipsit de succes este perseverența”. Citatul îi aparține, evident, lui Steve Jobs, un motiv în plus să credem în adevărul lui – pe lângă bunul-simț care ne urlă în spatele creierului nostru supraturat: “da, da, da, așa e! da, da, da” (și tot așa – v-am zis că e supraturat, da?).

Și totuși, uneori să continui să faci ceea ce faci pare cel mai greu lucru din lume. Mai ales când ceea ce faci înseamnă un million de task-uri, pe infinite planuri. De la treburi administrative, strategie și recrutare, până la aspectele etice care țin de responsabilitatea față de echipă, afacere, clienți, parteneri și însăși planeta pe care trăim. Pentru că știm bine gândul acela: Când lucrurile merg bine e meritul echipei. Când merg rău, e vina antreprenorului!

Și pentru că vrem motive să vorbim mai mult despre merite decât despre vină, propunerea noastră de prevenire a burnout-ului și de combatere a oboselii funcționale (astenie), sau chiar a oboselii cronice de care suferă majoritatea antreprenorilor este Strategia Echipă:


1.    Echipa Somn-Mâncare-Hidratare

În articolul dedicat liber-profesioniștilor, facem referire la un studiu care demonstrează importanța a 7-8 ore de somn pe noapte. Nici mai puțin, dar nici mai mult – nu că antreprenorii (sau liber-profesioniștii) ar risca să doarmă mai mult. 

Articolul ne arată și faptul că tot echipa e principalul avantaj al antreprenorului față de profesioniștii “liberi”. Așa că o altă idee este să mergem cu întreaga echipă la o masă sănătoasă, la care să discutăm idei despre cum, împreună, ne putem hrăni și hidrata mai sănătos la birou!

2.    Echipa Egală în Oboseală

Antreprenorilor le plac echipele formate din cifre și insight-uri care creează sens împreună, iar un studiu din 2014 al Universității din Stanford face asta din plin, oferindu-ne o lecție prețioasă despre oboseală: se pare că după depășirea platoului de 55 de ore de lucru pe săptămână, productivitatea nu mai crește. Astfel, cineva care lucrează 70 de ore va reuși să producă la fel ca atunci când ar munci doar 55 de ore!

Așa că mitul antreprenorului care lucrează mai mult ca să nu-și obosească echipa în momente de supralicitare e un mit care ar trebui dărâmat, căci se pare că prea multe ore asumate de un singur om chiar nu ajută prea mult! Ce ajută, însă, e o echipă egală în muncă și odihnă!

Egalitatea mai are un mare avantaj – ajută la comunicarea în echipă, în contextul în care Barometrul Oboselii studiul realizat pentru Mylan în România, arată că, dintre cei care au experimentat oboseala funcțională, 55% au manifestat relaționare proastă cu ceilalți.

3.    Echipa Cei dragi - Cele dragi - Antrenor

Un paradox cunoscut este că atunci când suntem responsabili pentru ceilalți riscăm să uităm de noi înșine sau de cei dragi. Și de cele dragi – iar precizarea asta nu vrea doar să facă dreptate femininului în discursul de business și nu numai, ci să facă trimitere și la pasiunile și activitățile cele dragi, fără de care chiar și antreprenorii își pot pierde echilibrul și inspirația. 

Cât despre un plan inteligent de prevenție la nivelul întregii firme, poate constitui nu doar o investiție prețioasă în propriul business, ci și în moralul și motivarea angajaților.

Cât despre antrenor, articolele despre sport și beneficiile mișcării au câteva cifre și insight-uri utile, numai bune de citit în pauza de săptămâna viitoare.

4.    Echipa Sargenor

Sargenor este numele unei echipe cu experiență, formată din Arginină și acid aspartic, echipă cu importante caracteristici biochimice și nutriționale.

Sargenor! Reîncarcă-te cu spor!