Cine chiar muncește, obosește.
Și merită o mână de ajutor de la Sargenor!

Atunci când muncim responsabil, chiar muncim. Și atunci când chiar muncim, e firesc să obosim. Și merită – pentru că munca bună și cu sens este modul in care ne implinim personal si unul din felurile cele mai importante prin care contribuim la binele comunității și al lumii din care facem parte. Iar sentimentul inegalabil al satisfacției este dovada și, în același timp, răsplata acestei munci cu sens.  

Am auzit toți, de nenumărate ori, noțiunea de “stres bun” sau “eustres” – acel tip de stres care ne motivează și ne ajută să fim creativi și productivi. În limba engleză, însă, mai există o expresie care n-a reușit încă să pătrundă în limba română cu același succes: „good tired”, sau “oboseală bună”. E suficientă o simplă accesare pe internet  ca să ne convingem de cât de puțin folosim această expresie. Iar un lucru interesant este că multe din rezultatele în limba română se referă la o predică din 2015 ținută de Papa Francisc, în care le reamintește preoților de importanța satisfacției profesionale traduse ca “oboseală bună, plină de roade și bucurie”. Cât despre “merită oboseala”, această expresie are mai degrabă un aer de excepție de la regula oboselii care nu merită.

Malcolm Gladwell a popularizat în cartea lui din 2003, “Outliers”, regula celor 10.000 de ore care ne transformă în experți. Bazată pe o cercetare făcută în 1993 pe violoniști și pianiști, teoria celor 10.000 de ore pune în prim-plan exercițiul, explicând performanța în primul rând prin... muncă. 

De fapt, suntem învățați încă din copilărie despre importanța muncii și efortului în orice reușită, din ceea ce contribuie într-o măsură covârșitoare la formarea noastră: poveștile. În orice poveste de pe lumea asta, eroul care pornește în aventură trece printr-o călătorie obositoare, la mijlocul căreia are de dus o luptă grea. Efortul face parte din aventură, iar munca ce genereaza cu adevărat rezultate e obositoare. Stau mărturie și poveștile noastre de zi cu zi: orice proiect reușit, , orice maraton sau atac al unui versant vin cu multă oboseală: oboseală fizică și uneori chiar surmenaj. Dar atunci când satisfacția vine, e pe măsura acestei oboseli.

Dacă ne-am convins că oboseala (bună) e inevitabilă în obținerea marilor satisfacții, avem dovada nu doar că e inevitabilă, ci că are și propriul ei rol surprinzător! Un studiu realizat la Pennsylvania State University în 2016 arată o corelație surprinzătoare între oboseala bună și creativitate. Mai exact, atunci când subiecții cercetării erau obosiți și fericiți, tindeau să fie mult mai creativi decât atunci când erau fericiți, dar odihniți. Se pare, deci, că oboseala bună mai contribuie și la creativitate, nu doar la satisfacție. 

Și atunci când ne asumăm cu adevărat responsabilitatea în călătoria vieții noastre, începem să vrem să ne descoperim vocația, să facem lucruri în care credem, să ne implicăm mai mult, pentru a aduce mai multă valoare în viața noastră și a celorlalți. Și pentru a-i inspira, la rândul nostru, pe ceilalți să facă la fel. Pentru că nu mai suntem în epoca în care părinții își sacrifică pasiunile și carierele pentru copii – ci în epoca în care vrem să ne creștem copiii și să ne bucurăm de relații îmbogățite de energia vocației împlinite. În acest demers, atunci când prindem curaj pentru a iniția sau încerca lucruri noi și pentru a ne urma pasiunile și visurile cu destul efort, o mână de ajutor de la Sargenor e binevenită. 

Ca să nu obosim fără rost, ne oprim aici, cu urarea: la oboseli cât mai bune și satisfacții cât mai mari! Și să nu uităm că oricât de mare ar fi oboseala bună, există mereu o mâna de ajutor de la Sargenor. Sargenor oferă organismului aport adecvat de arginină, aminoacidul prezent în mod natural în organismul nostru, cu importante caracteristici biochimice și nutriționale. Sargenor! Reîncarcă-te cu spor!