Error message

Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /var/www/vhosts/mylan.datacentersolutions.ro/sargenor.ro/includes/file.phar.inc).

Ne luptăm cu oboseala din sindromul anxios.
Cu puțin ajutor de la Sargenor!

Provocările vremurilor pe care le trăim ne creează tuturor o stare generală de anxietate, care ne obosește foarte mult, chiar dacă de fapt, la finalul zilei, vedem că n-am facut mai nimic din tot ce ne-am propus. Da, mulți dintre noi (încercăm să) muncim și de acasă în perioada asta, dar ne și lăsăm “munciți” de grijă și incertitudine. Totul în timp ce copiii “ne termină psihic”, în timp ce suntem, mai mult ca oricând, presați să avem grijă de sistemul nostru imunitar, iar net-ul abundă de avantajele lui “wfh”, sau “work from home”, care ar trebui, chipurile, să ne facă mai productivi! Și totuși, de ce nu reușim?

Sindromul anxios, un răspuns la o amenințare sau la o posibilă amenințare, ne face să “rulăm panica” non-stop în această perioadă, chiar și atunci când încercăm să ne facem treaba de la birou, să citim copilului o poveste sau să ne aprovizionăm cu alimente.

Pentru a ne proteja de epuizarea emoțională, de anxietate și de stres, e important să ne bazăm pe mai multe mâini de ajutor:

  1. Ajutor de la propria noastră rațiune sau de la cei mai raționali dintre apropiați, pentru canalizarea ingrijorărilor în planuri de prevenire.
  2. Ajutorul pe care-l oferim, care ne ajută și pe noi emoțional, dându-ne sentimentul utilității și comunității. Un studiu din 2017 al Universității din Michigan  arată un lucru pe care-l simțim cu toții: că actele de compasiune realizate de oameni care sufereau de sindrom anxios au îmbunătățit atât starea celor care făceau aceste gesturi, cât și a celor care beneficiau de ele. Un telefon dat unui prieten îngrijorat sau unei persoane singure, sau niște cumpărături făcute pentru vecinii în vârstă (poate chiar printr-o comandă online) pot ajuta mult. Inclusiv pe noi, să ne simțim mai bine!
  3. Ajutor de la antioxidanți. S-a dovedit că există o legătură între anxietate și stresul oxidativ, corelat, de altfel, cu mai mult de 100 de patologii . Stresul oxidativ reprezintă un dezechilibru între oxidanți si antioxidanți (status redox) în favoarea oxidanților cu potențial patogenetic. Iar creierul nostru, datorită faptului că e un mare consumator de O2, datorită acțiunii modeste a antioxidanților și a conținutului său bogat în lipide, e foarte sensibil la aceste dezechilibre redox. Ce înseamnă asta pentru noi? Că, mai ales în perioada aceasta, trebuie să acordăm o importanță crescută dietei sănătoase, una din căile prin care ne putem bucura de activitatea antioxidanților, cei care muncesc și obosesc permanent pentru funcționarea optimă a celulelor din organismul nostru. Alimente precum ciocolata neagră, afinele, căpșunele, strugurii și zmeura, fasolea și nucile, legumele portocalii  și altele ne permit să ne luăm antioxidanții exogeni (din afara organismului) din surse suficient de variate.
  4. De asemenea, Sargenor ne poate da o mână de ajutor. Sargenor oferă organismului aport adecvat de arginină, aminoacidul prezent în mod natural în organismul nostru, cu importante caracteristici biochimice și nutriționale. Sargenor! Reîncarcă-te cu spor!